Rozcestník

JOGURTOVÉ ŘÍZKY /10 porcí – dospělí/

 

Druh potraviny

Hmotnost v gramech

kuřecí prsa

1000

Bílý jogurt

700

sůl

podle potřeby

česnek

60

vejce

5 ks

koření na kuře bez glutamanu

podle potřeby

strouhánka

podle potřeby

olej

podle potřeby

 

Technologický postup:

Omyté a osušené řízky naklepeme. Všechny suroviny kromě strouhánky a oleje smícháme. Každý řízek protáhneme marinádou, uložíme do misky a nakonec je zbylou marinádou zalijeme. Necháme v chladu uležet. Řízky postupně vyndáváme z marinády, obalíme ve strouhánce a smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme s různě upravenými bramborami a zeleninovými nebo ovocnými saláty.

 

PIKANTNÍ KUŘECÍ STEHÝNKA /10 porcí – dospělí/

Druh potraviny

Hmotnost v gramech

kuře

2500

olej

200

plnotučná hořčice

100

citron

60

česnek

60

vegeta bez glutamanu

 podle potřeby

sůl

 podle potřeby

koření na kuře bez glutamanu

 podle potřeby

máslo

100

vývar

0,5dl

 

Technologický postup:

Kuře omyjeme a osušíme. Olej, hořčici a citrónovou šťávu rozšleháme, přidáme prolisovaný česnek, koření a sůl. Touto marinádou potřeme kuřecí stehna a dáme odležet do lednice. Plechy vyložíme plátky másla, naskládáme na ně maso, podlijeme vývarem, vložíme do konvektomatu a pečeme dozlatova. Během pečení podléváme vývarem a později vypečenou šťávou. Podáváme s bramborami nebo rýží a s různými saláty.  

Rybí filé po novohradsku /10 porcí/

surovina

váha v gramech

rybí filé

1250

mouka /hladká-hrubá/

100

paprika sladká

10

česnek

30

vegeta /bez glutamanu/

10

olej

150

sůl

30

 

Technologický postup:

Rybí maso si  nasolíme a pokapeme citrónem. Mouku, papriku, vegetu a česnek smícháme a obalujeme jednotlivé porce. Naskládáme na vymaštěný plech a při 170oC na kombinovaný režim necháme péct v konvektomatu. Podáváme s bramborami a zeleninovou oblohou nebo zeleninovými saláty.

Ryba v sýrovém obalu /10 porcí/

surovina

váha v gramech

rybí filé

1000

vejce

2 ks

parmezán

80

hladká mouka

8

strouhánka

Podle potřeby

sůl

Podle potřeby

citrón

Podle potřeby

koření na ryby

Podle potřeby

 

Technologický postup:

Připravené porce ryby zakapeme citrónem, osolíme, okořeníme a necháme krátce rozležet. V misce rozšleháme vejce, parmezán a mouku. Rybu obalíme v této směsi, poté ve strouhánce a smažíme.

Rybí karbanátky se sýrem /10 porcí/

surovina

váha v gramech

rybí filé

1000

eidam

250

žemle

100

mléko

100

vejce

40

cibule

40

česnek

15

majoránka

3

mouka hrubá

30

strouhánka

80

olej

10

mouka hladká

30

tuk rostlinný

20

sůl

Podle potřeby

 

Technologický postup:

Rybí filé necháme mírně rozmrazit, pomeleme jej se sýrem, cibulí a žemlí máčenou v mléce. Přidáme prolisovaný česnek, sůl, vejce, majoránku a hrubou mouku. Dobře promícháme a podle potřeby přidáme strouhánku. Z těsta utvoříme placičky, které klademe na plech vymazaný olejem a upečeme. Vypečenou šťávu zaprášíme hladkou moukou, opražíme, zalijeme vodou, rozšleháme, provaříme a procedíme. Zjemníme máslem. 

Sataje z tresky ovoněné bylinkami /10 porcí/

surovina

váha v gramech

rybí filé /treska/

1250

citrón

 podle potřeby

bylinky

 podle potřeby

sůl

 podle potřeby

 

Technologický postup:

Filety z tresky povolíme a osušíme, pokapeme citrónem, ochutíme solí a bylinkami. Takto připravené filety nakrájíme na dlouhé nudličky, které napichujeme vlnkovitě na špejle. Poté pečeme na smaltované gastronádobě na režim pečení 165oC po dobu cca 10 minut. Podáváme z různě upravenými bramborami a zeleninovými saláty.

Rybí krokety se sýrem /10 porcí/

surovina

váha v gramech

rybí filé

1000

eidam

200

vejce           

1 ks

cibule

100

sůl

 podle potřeby

koření na mletá masa

 podle potřeby

strouhánka

 podle potřeby

trojobal /mouka, vejce, strouhánka/

 podle potřeby

olej

 podle potřeby

 

Technologický postup:

Postupujeme jako u holanských řízků, jen pracujeme s hrubě mletým rybím filém.

KUŘECÍ PRSA V JOGURTU 10 porcí – dospělí

Druh potraviny Hmotnost v gramech
Kuřecí prsa 1000g
Bílý jogurt 420g
Hořčice plnotučná 20 g
česnek 10g
Bazalka -
Oregano -
Rozmarýn -

 

Technologický postup:

Kuřecí prsa nakrájíme na jednotlivé plátky, naklepeme a naložíme do směsi z ostatních surovin. Necháme odležet minimálně jednu hodinu v chladnu. ( ( Vhodné je nechat i déle ). Pečeme v konvektomatu nebo v troubě. Podáváme s různě upravenými bramborami.

KUŘE NA KARI 10 porcí – dospělí

Druh potraviny Hmotnost v gramech
Kuřecí prsa 1000g
Sůl -
Kari -
Koření na kuře -
Smetana na vaření 600 ml
olej 50g

 

Technologický postup:

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, které orestujeme. Osolíme, posypeme kari a ostatním kořením. Necháme 10 minut dusit. Zalijeme smetanou a provaříme.
Podáváme s rýží nebo bramborami.

Kuřecí prsíčka na nivě ( normováno na 10 porcí )

Druh potraviny Hmotnost v gramech
kuřecí prsa 1000
smetana 33% 500 ml
niva 200
sůl -
koření na kuře bez glutamanu -
olej -

Technologický postup:
Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, posypeme kořeníma na chvíli necháme odležet v oleji. Kuřecí nudličky naklademena plechy a pečeme v konvektomatu do změknutí ( podle potřeby podléváme ). Nakonec přidáme šlehačku, nastrouhanou nivu a necháme ještě zapéct. Podáváme s bramborem a zeleninovými saláty.

Kanadské kuře ( normováno na 10 porcí )

Druh potraviny Váha v gramech
Kuře /stehna/ 2500
Paprika sladká 20
Mouka hladká 80
Sůl 20
Kmín 15
Vegeta 20
Olej stolní 35
Máslo 60

Technologický postup:
Smícháme mouku s paprikou, kmínem a vegetou. V této směsi obalíme po obou stranách nasolené kuře. Dáme na olejem vymazaný plech, porce potřeme máslem. Pečeme do změknutí.Podáváme s bramborovou kaší a salátem. 

Kontakt

Základní škola a Mateřská škola Bošovice, okres Vyškov,
příspěvková organizace
Školní 106
683 54 Bošovice
Tel.: +420 544 240 407
E-mail: zs.bosovice@volny.cz

Ředitelka školy: Mgr. Jana Skácelová
Zástupce ředitele: Romana Kozáková

Pověřenec GDPR:
DSO Ždánický les a Politaví (www.politavi.cz)
Jaromír Konečný, DiS, telefon: 604 639 603
Ing. Jana Tůmová, telefon: 731 118 139
e-mail: mikroregion@politavi.cz